Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin bu yıl ‘Yeşile Dönmek’ temasıyla 3’üncüsünü düzenlediği ‘+0.5 Akdeniz’in Geleceği’ Çevre Çalıştayı’nda oturumların yanı sıra düzenlenen atölyeler de dikkat çekti. Geri dönüşüm malzemelerinden yapılan sanatsal çalışmalar, kıyafetler ve sergiler büyük ilgi gördü.
Yaklaşık 15 yıldır kağıt hamurundan heykel yapan emekli öğretmen Nazan Uzungül Köse, çocuklara kağıt hamurunu tanıtmak için bir elma atölyesi kurduklarını belirtti. Kağıt hamurunun ülkede çok yaygın kullanımı olmadığını ifade eden Köse, hamuru yumurta kolilerini suda ıslatıp süzdükten sonra tutkal ve boyayla karıştırarak elde ettiğini anlattı.
Köse, “Seramik daha çok tanınıyor ama kağıt hamuru ülke ekonomisi için önemli. Artık sanat olarak kağıt hamuru da tanınmalı, fark edilmelidir” dedi. Kağıt hamurundan elma yapmayı deneyen 10 yaşındaki Nisan Yüksel, hamurun geri dönüşüm malzemeleriyle yapılmasının çevre kirliliğini önlemek için önemli olduğunu söyledi.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Menekşe Suzan Teker, atık soğan kabuklarından elde ettikleri doğal boyayla tişörtlere desenler oluşturduklarını anlattı. Moda tasarım bölümü öğrencisi İclal Şimşek ise atık kumaşlardan tasarımlar yaptıklarını belirterek “Atık kumaşlarla kestim, biçtim ve tasarladım. Yeni ve kullanılabilir kıyafetler yaptım” dedi.
Ata Tohum Takas Derneği’nden Aygül Sancak ise “Atalık tohum bize atalarımızdan, dedemizden, ninemizden kalmış, sürdürülebilir, tohum alıp ekerek koruyabildiğimiz tohumlar. 2016’dan bu yana atalık tohumlarımızı koruyoruz” dedi. Sancak, çocuklarla birlikte atalık tohumları bardaklara dikerek bitki yetiştirme yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Hayat Sevince Güzel Derneği’nin kurucusu ve başkanı Yasemin Örenboz ise dernek üyeleriyle birlikte atık, kırılmış, eskimiş malzemelerin üzerine mandala çalışması yaparak geri dönüşüme destek verdiklerini söyledi. Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde eskimiş tavalardan yapılan tabloların bulunduğu ‘Antalya’nın Havaları, Havasından Geçilmez Tavaları’ sergisi de katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı.
Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde düzenlenen çevre çalıştayın ilk günü doğa ve çevre programları yapımcısı Güven İslamoğlu ve keman sanatçısı Canan Anderson’un konuk olduğu ‘Dönüştüren Sahne’ programıyla sona erdi.
Antalya Muratpaşa Belediyesi , kentin yaşayan tarihi Kaleiçi’nin temizliği için çöpte dedektiflik yapıyor. Sokaklara gelişigüzel bırakılan çöpler, belediye ekipleri tarafından tek tek açılarak inceleniyor.
Antalya Muratpaşa Atatürk Kent Meydanı’nda kurulan ve her yılbaşı öncesi büyük ilgi gören Yeni Yıl Çarşısı, bu yıl da renkli stantları, el yapımı ürünleri ve eğlenceli alanlarıyla kent sakinlerini bir araya getiriyor. Başkan Ümit Uysal, esnafla sohbet ederek yeni yıl dileklerini iletti
Muratpaşa Belediyesi’nin sadece Türkiye’nin değil dünyanın farklı noktalarından Antalya’ya yerleşenleri buluşturduğu Yöreler Renkler Festivali 16-22 Eylül tarihlerinde yapılacak.
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin yaşlı evlerinde tanışan 64 yaşındaki Gülnur Alihafızoğlu ile 79 yaşındaki Ömer Yılmaz dünya evine girdi.
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin Konuksever Yaşlı Evi’nde, Alzheimer Derneği Antalya Şubesince düzenlenen buluşmalara katılan Cemile Solmaz, “İlacı bıraktım çünkü bana burası ilaç gibi geldi, çok değiştim” dedi.
Sivil toplum kuruluşu ve derneklerin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Can Okan Kıran, meclis üyeleri, Engelsiz Kafe’nin özel çocukları ve aileleri de yer aldı. Binin üzerinde kişinin alanı doldurduğu akşamda çölyak hastaları da unutulmadı. Belediye aşevince hazırlanan glütensiz aşureler Başkan Uysal tarafından dağıtıldı.