KONYA'DA ENGEL TANIMADILAR...
Görme Engelli 46 Takımın Katıldığı Şampiyonada oynadıkları 7 karşılaşmanın 6'sını kazanarak elde ettikleri Türkiye Üçüncülüğü ile yeni bir başarı hikayesi yazdılar
Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği himayesinde yer alan Antalya Görme Engelliler Spor Kulübü, görme engellilere özgü bir branş olan Goalballde elde ettiği başarılara bir yenisini daha ekledi..
22 - 28 temmuz tarihleri arasında Konya'da gerçekleştirilen ve 46 takımın kıyasıya mücadelesine sahne olan Türkiye Şampiyonası'nda oynadığı 7 müsabakanın 6'sını kazanarak Türkiye 3'üncüsü olmayı başaran kulübün yönetim, antrenör ve sporcularını tebrik eden Antalya Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Başkanı Özgür Koca,
"Sporcularımıza çalışmalarında salon desteği sağlayan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'a, Konya'daki şampiyona için araç ihtiyacımızı karşılayan İl Gençlik Spor Müdürü Yavuz Gürhan'a, her daim derneğimizin ve şampiynaya giden sporcularımızın ekstra su ihtiyacını sağlayan Ceysu Firması Hasan Ceylan ile destek veren herkese teşekkür ederim" dedi...
Antalya Görme Engelliler Spor Kulübü,Görme Engelli 46 Takımın Katıldığı Şampiyonada oynadıkları 7 karşılaşmanın 6'sını kazanarak elde ettikleri Türkiye Üçüncülüğü ile yeni bir başarı hikayesi yazdılar..
Golbol ( Goalball) nedir, nasıl oynanır? Golbol oyunu hakkında merak edilenler
Paralimpik Olimpiyat Oyunları'nın başlamasıyla birlikte en çok takip edilen ve konuşulan spor dallarımızdan Golbol'da Milli Takımı'mız Altın madalya kazanarak büyük bir başarı elde etti. Peki golbol oyunu nedir, nasıl oynanır? Goalball, görme engellilere özgü bir takım sporudur. Goalball yalnızca tamamen kör olan veya görme engeli bulunan sporcular tarafından oynanır. İkinci Dünya Savaşında görme yetisini kaybeden gazileri rehabilite etmeye yardımcı olması için 1946 yılında bulunmuştur. Uluslararası Görme Engelliler Sporları Federasyonu (IBSA) tarafından yönetilen Goalball, Paralimpik spor programına ilk olarak 1976 yılında dahil olmuştur.
Oyuncuların adil bir yarış olması için yarış boyunca opak göz maskeleri takmaları gerekir. Tüm uluslararası sporcuların yasal olarak görme engelli olmaları gerekir. Bu sporcular B3, B2 ya da B1 – tamamen kör olarak sınıflandırılırlar.
Takımlar altı oyuncudan oluşur. Oyunun amacı, bir topu rakiplerin arasından geçirip ağlarına atarak skor elde etmektir. Oyuncular kalelerini savunmak için elleri ve dizleri üzerinde dururlar ve rakiplerine karşı skor elde etmeye çalışırlar.
Paralimpik spor programına ilk olarak 1976 yılında dahil olan Goalball oyununa 1984 yılında New York, Amerika’da oynanan Paralimpik Oyunlarında kadınlar da dahil olmuştur.
İlk Goalball Dünya Şampiyonası, 1978 yılında Vocklamarck, Avusturya’da yapılmıştır. Goalball sporu, Uluslararası Görme Engelli Sporları Federasyonu (IBSA) yönetimindedir ve federasyon her dört yılda bir Paralimpik Oyunlar arasındaki zamanlarda Dünya Şampiyonalarını gerçekleştirir.
GOALBALL NASIL OYNANIR?
Oyunun amacı, karşı tarafın savunmasına karşı, her takımın topu yuvarlayarak rakibin kale çizgisinden geçirmesidir. Topun havadan atılması halinde sesini duyamayacağı için yerden gitmesi gerekmektedir.
Top havaya atıldığı zaman faul verilir. Yaklaşık 50 dakikalık oyunun sonunda daha fazla gol atan taraf kazanan olur. Oyun, üçer kişilik iki takım ile oynanır. Her takımda en fazla üç yedek oyuncu vardır.
Oyun, bir orta çizgisiyle ikiye bölünmüş dikdörtgen biçiminde bir jimnastik salonu sahasında oynanır. Her takım sadece kendi yarı sahasında hareket etme hakkına sahiptir. Her kalenin önünde bulunan, elle hissedilebilecek çizgiler oyuncuların kendilerini yönlendirmesine yardımcı olur. Goller sahanın her iki ucuna atılır. Oyun, zilli bir topla oynanır.