Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu’ndan önemli çağrı

Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu, bütün okul ve kamu alanlarının rant girişimlerine karşı ‘kültürel miras’ yaklaşımıyla korunmasına yönelik çağrı yaptı.

Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu’ndan önemli çağrı

Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu, tarihi binasının tahsisiyle gündemde olan Antalya Lisesi özelinde, Gazipaşa’dan Kaş’a Cumhuriyet değeri bütün okul ve kamu alanlarının rant girişimlerine karşı ‘kültürel miras’ yaklaşımıyla korunmasına yönelik çağrı yaptı.

Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu, 125 yıldır kesintisiz eğitim veren Antalya Lisesi’nin tarihi binasının Olgunlaşma Enstitüsü’ne tahsisiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Tahsisin Kent Konseyi tarafından yanlış bir karar olduğunu başından beri savunduklarını belirten Yürütme Kurulu, bu tür tahsis kararlarının eğitime, kentin kültürel kimliğine, toplumsal değere ve tarihsel mirasa zarar verdiğine işaret etti. Antalya Lisesi binalarının daha önce de Dışişleri Bakanlığı’na verilmesiyle gündeme geldiğini hatırlatan Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu, binalardan birinin şimdi fiziki mekânı olan bir başka kuruma verilmesi, sorunun mekân yetersizliği olmadığını gösterdiğine işaret ederek, gerisinde başka oluşumların varlığı kaygısına vurgu yaptı.

MEKÂNSAL OLARAK YOK OLAN OKULLAR

2000’li yıllara kadar Antalya kent kimliğinin önemli eğitim kurumlarından olan okulların artık yerlerinde olmadığının kaydedildiği açıklamada, “Antalya kent kimliğinin önemli eğitim kurumlarından İsmet İnönü Kız Enstitüsü, İnönü İlköğretim Okulu, Atatürk Ortaokulu, Gazi Mustafa Kemal İlkokulu artık mekânsal olarak yoktur. Ve artık bu okullar Antalya için, anılardan/ belleklerden/ Antalya kent kimliğinden siliniyorlar/ silindiler. Aynı süreç Antalya Lisesi için yaşanmamalıdır. Antalya Lisesi’nin binasının tahsisine yönelik kararın iptal edildiğine yönelik açıklama yapıldı. Ancak hem Antalya Lisesi için hem de kent merkezindeki diğer okullar için tehlike geçmiş değildir” denildi.

‘RANT GİRİŞİMLERİNE KARŞI KORUNMALIDIR’

“Antalya Lisesi Türkiye’de korunmuş çok az sayıdaki ‘Geç Osmanlı-Erken Cumhuriyet’ okullarından biri olarak, eğitim tarihinin önemli bir örneğidir ve korunması gerekli bir kültür mirasıdır” ifadesinin yer aldığı Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nun açıklamasında, şu çağrı yapıldı:

Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu olarak, tarihi binaları ile bir bütün olan Antalya Lisesi’nin bir daha bu tür tahsislere konu edilmemelidir. Antalya Lisesi, eğitim veren bir okul olarak korunarak gelecek nesillere ulaştırılmalıdır. Sadece Antalya Lisesi’nin değil,

Gazipaşa’dan Kaş’a Cumhuriyet değeri bütün okul ve kamu alanları ‘kültürel miras’ yaklaşımıyla korunması gerekir. Özellikle kent merkezlerinde bulunan Antalya Lisesi ve benzeri okul alanlarının ve hastane, spor alanı, park gibi kamusal alanların rant girişimlerine karşı korunması kent kimliği ve kent hafızası açısından son derece önemlidir. Kentlerimizin tarihi ve doğal tüm değerlerinin bu anlayışla korunmasına yönelik çağrımızı ve kararlılığımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Karaalioğlu Parkı Talan Edilemez!
Antalya

Karaalioğlu Parkı Talan Edilemez!

Antalya Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu, Karaalioğlu Parkı Talan Edilemez! açıklamasında bulundu.

‘Karain’den suyun kalbine’ pedal basacaklar
Döşemealtı

‘Karain’den suyun kalbine’ pedal basacaklar

Antalya’da daha önce 7’den 77’ye bisiklet turu düzenleyen Kent Konseyi, Pazar günü Döşemealtı’nda “Karain’den suyun kalbine” temalı bisiklet turu düzenleyecek.

Antalya’nın efsane başkanı Tonguç deneyimlerini anlattı
Antalya

Antalya’nın efsane başkanı Tonguç deneyimlerini anlattı

eski Belediye Başkanı Selahattin Tunguç, imar plan çalışmalarını, Atatürk Parkı’nı kamulaştırma mücadelelerini, falezleri ve sahili nasıl koruduklarını, Kaptan Cousteau ile macerasını anlattı.

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi’nden 25 Kasım açıklaması
Antalya

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi’nden 25 Kasım açıklaması

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında basın bildirisi yayımladı.

Antalya için tarihi çağrı
Antalya

Antalya için tarihi çağrı

Prof. Dr. Ruşen Keleş, ‘Antalya’yı rantçı anlayıştan koruyun’

Antalya Kent Konseyi'nde gündem taşımacılık sorunları
Antalya

Antalya Kent Konseyi'nde gündem taşımacılık sorunları

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu taşımacılık sorunlarını görüştü: "Yeni şoför yetişmiyor, Suriyeli ve Afganlar direksiyon başına geçecek" dedi.