Başpehlivan Mustafa Taş oldu

Kırkpınar 2022 Şampiyonu Başpehlivan Cengizhan Şimşek’in altın kemerinin ve kupasının iade edilmesine karar verildi

Başpehlivan Mustafa Taş oldu

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu (TGGF) tarafından yapılan açıklamada, Kırkpınar 2022 Şampiyonu Başpehlivan Cengizhan Şimşek’in altın kemerinin ve kupasının iade edilmesine karar verildiği açıklandı. TGGF kararına göre 2022 Kırkpınar Başpehlivanlığı Şimşek’ten alınarak Mustafa Taş’a verildi.

İşte daha önceki haber;

Geleneksel Türk yağlı güreşlerinin zirvesi Kırkpınar’dır. Her yılın haziran ayı sonu ve temmuz ayının başında pehlivanlar Edirne Er Meydanı’na çıkar ve 3 günlük mücadele başlar. Büyükler kategorisini kazanan güreşçi ‘başpehlivan’ unvanı alır.

Başpehlivan Cengiz Şimşek oldu

2022’de Kırkpınar Yağlı Güreşleri 1-3 Temmuz tarihleri arasında düzenlendi. Cengizhan Şimşek, finalde Mustafa Taş’ı mağlup ederek başpehlivan oldu ve altın kemeri kazandı.

Cengiz Şimşek 1 yıl ceza aldı

Cengizhan Şimşek’in altın kemer sevinci 6 ay sürdü. Şimşek, doping kontrolü konusunda yer bildirimi yapmadığı için 1 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli 1 yıl ceza aldı. Böylece Kırkpınar’ı cezalı olduğu dönemde kazanmış oldu.

TMOK doping kontrol havuzuna aldı

Hürriyet gazetesinin haberine göre Cengizhan Şimşek’in ceza almasına neden olay silsilesi şöyle gelişti: Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu (TMOK), Cengizhan Şimşek’e 6 Aralık 2019’da e-posta atarak doping kontrol havuzuna alındığını bildirdi.

Yayla evinde kaldı, bildirim yapmadı

Doping kontrol havuzuna alınan sporcuların yer bildirimi yapması gerekiyor. Cengizhan Şimşek, pandemi dönemini yayla evinde geçirdi. Evde interneti olmadığı için de gelen e-maili görmedi. Bunun sonucu 3 dönem yer bildirimi yapmadı.

Türkiye Güreş Federasyonu ceza vermedi

TMOK, 2020 yılının ekim ayına kadar bekledi. Yer bildirimi gelmeyince Cengizhan Şimşek’e ceza verilmesi için Türkiye Güreş Federasyonu’na başvurdu. 19 Ekim 2021’de kararını açıklayan Türkiye Güreş Federasyonu Disiplin Kurulu, sporcuya yer bildirimi konusunda ulaşılmadığı gerekçesiyle ceza vermedi.

TMOK, Tahkim Kurulu’na başvurdu

TMOK, Cengizhan Şimşek konusundaki kararı Tahkim Kurulu’na taşıdı. Tahkim, sporcunun evinde internet bulunmadığı için mesajı almadığına dair mücbir sebep savunmasını kabul etmedi. Cengizhan Şimşek, 9 Mart 2022’den geçerli 1 yıl hak mahrumiyeti cezası aldı.

Cengizhan Şimşek yürütmeyi durduramadı

Cengizhan Şimşek, 1 Nisan 2020’de üçüncü bir şahsın e-postasından yer bildirimi yaptığını iddia ederek Tahkim Kurulu’na itirazda bulundu. Ancak yürütmeyi durdurma kararı alamadı. Nihai sonuç Şimşek’in itirazının görüşülmesinden sonra ortaya çıkacak.

Kırkpınar’da şampiyon değişiyor

Tahkim Kurulu’nun ceza kararı gereği Cengizhan Şimşek’in 1 Ekim 2020 sonra yaptığı dereceler kabul edilmiyor ve ödüller geri alınıyor. Bu durumda Kırkpınar şampiyonu değişecek. Altın kemer Mustafa Taş’a gidecek.

Kemer Büyükşehir’de kalacak

Kemer değişikliğinin ardından şampiyonluk yine Antalya’da kalacak. Cengizhan Şimşek gibi Antalya Büyükşehir Belediyesi Asatspor adına mücadele eden Mustafa Taş, Kırkpınar’ın şampiyonu olarak tescil edilecek. Cengizhan Şimşek’in

2022’de 8 birinciliği var

24 Ocak 1996 Antalya Serik doğumlu Cengizhan Şimşek’in 2022 yılında Kırkpınar’ın yanı sıra kazandığı yağlı güreş turnuvaları şöyle: 9. Manavgat, Yapraklı, 9. Kavaklı Koca Yusuf, Alanya Gökbel, 71. Esentepe, Çardak. Tahkim Kurulu Şimşek’in itirazını kabul etmezse bütün birincilikler el değiştirecek.

2013’te de Ali Gürbüz kaybetmişti

Kırkpınar’da 2013 yılında da kemer değişikliğine gidilmişti. Turnuvayı şampiyon olarak tamamlayan Ali Gürbüz, doping kullandığı gerekçesiyle altın kemeri finalde mücadele eden yine Antalyalı pehlivan İsmail Balaban’a bırakmıştı.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Antalya Güreş ağası Yörük beyi  Korkuteli Gündem Gazete Sahibi Hamdi Sarıca'nın Mutlu Günü
Korkuteli

Antalya Güreş ağası Yörük beyi Korkuteli Gündem Gazete Sahibi Hamdi Sarıca'nın Mutlu Günü

Antalya Güreş ağası Yörük beyi Korkuteli Gündem Gazete Sahibi Hamdi Sarıca Oğlu Ahmet Sarıca Yağmur Kocaman ile Evlendi .

Elmalı Belediye Başkanı Öztürk Güreş Ağası Çetin'i  İtalya Verona  Mermer Fuarında  Yalnız Bırakmadı
Elmalı

Elmalı Belediye Başkanı Öztürk Güreş Ağası Çetin'i İtalya Verona Mermer Fuarında Yalnız Bırakmadı

Burdur ili Bucak İlçesi Organize Bölgesinde Faaliyet gösteren Çetin Mermer İtalya Verona'da Uluslararası Mermer Fuarı’na katıldı.

Tarihi Antalya Elmalı 2023 Yağlı Güreşleri ne zaman? 2023 tarihi belli oldu mu hangi Pehlivanlar katılacak
Elmalı

Tarihi Antalya Elmalı 2023 Yağlı Güreşleri ne zaman? 2023 tarihi belli oldu mu hangi Pehlivanlar katılacak

Kırkpınar'dan daha eski olduğu belirtilen, 1352'den beri namlı pehlivanların kispet giydiği Tarihi Antalya Elmalı Yağlı Güreşleri bu yılda yapılacak. Güreş tutkunları şimdi Güreş tarihini merak ediyor. Peki, Tarihi Elmalı Yağlı Güreşleri ne zaman? Hangi Başpehlivanlar katılacak

Başpehlivan  Yusuf Can Zeybek Güreş Ağası Sarica'yı Ziyaret etti
Korkuteli

Başpehlivan Yusuf Can Zeybek Güreş Ağası Sarica'yı Ziyaret etti

Güreş Ağası Hamdi Sarıca’yı ziyaret eden Başpehlivan Yusuf Can Zeybek, Sarıca’ya desteklerinden dolayı teşekkür etti.

 Kırkpınar Başpehlivanı Yusuf Can Zeybek Memleketi Antalya'da Çoşku ile Karşılandı
Antalya

Kırkpınar Başpehlivanı Yusuf Can Zeybek Memleketi Antalya'da Çoşku ile Karşılandı

662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde Altın Kemer’i bir kez daha Antalya'ya kazandıran Antalya Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Başpehlivanı Yusuf Can Zeybek Antalya’ya gelişinde coşkuyla karşılandı.

Ayakta alkışlanılacak performans
Antalya

Ayakta alkışlanılacak performans

ABB'nin güreşcileri, 4 yılda 3 kez Kırkpınar başpehlivanlığını kazanma başarısı gösterdi.