Haber sitesi çalışanları artık basın kartı alabilecek

Daha önce TİGAD tarafından TBMM'ye internet gazetecileri ile ilgili vermiş olduğu öneriler kabul edildi.

Haber sitesi çalışanları artık basın kartı alabilecek

TİGAD’ın mücadelesi meyvesini verdi; internet gazetecileri Basın Kartı alabilecek

Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) tarafından uzun süredir mücadelesi verilen “internet gazeteciliği”ni de içeren yasa teklifinde internet medyası için en önemli maddelerden biri olan “Basın Kartı” maddesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi. Buna göre haber sitesi ya da internet medyası çalışanları da geleneksel gazeteciler gibi Basın Kartı alabilecek. TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, yıllardır bu yasanın çıkması için mücadele verdiklerini belirterek, “Bu yasada internet medyasını ilgilendiren maddeler TİGAD’ın önerdiği maddelerdir. Mücadelemiz meyvesini verdi ve artık internet gazetecileri de resmen ‘gazeteci’ olarak tanındı. Önerilerimizin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin gururunu yaşıyoruz.” dedi.

29. MADDE TARTIŞMA KONUSU OLMAYA DEVAM EDİYOR

Kamuoyunda “dezenformasyonla mücadele yasası”, “sosyal medya yasası”, “internet gazeteciliği yasası” gibi adlarla bilinen yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülüyor. Meclis’teki görüşmeler 13 Ekim Perşembe günü de devam edecek. “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, 40 maddeden oluşuyor. Teklifteki 15 madde kabul edilirken, 29. madde tartışma konusu oldu. Teklifte yer alan, "halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi”ni öngören 29. madde, CHP tarafından protesto ediliyor.

“HABER SİTESİ ÇALIŞANLARININ ‘GAZETECİ’ OLARAK TANIMLANMASI DEVRİM NİTELİĞİNDE”

TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, teklifte internet gazetecilerini yakından ilgilendiren bazı maddelerin kabul edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Geçgel, haber sitesi ya da internet medyası çalışanlarının artık Basın Kartı alabileceğine işaret ederek, “İnternet haber sitelerinde çalışanlar artık bir ‘basın mensubu’ sayılacak. Daha önce böyle bir hak tanınmıyordu; yılların editörleri sadece haber sitesinde çalışıyor diye gazeteci olarak görülmüyordu. Haber sitesi çalışanlarının ‘gazeteci’ olarak tanımlanması ve Basın Kartı alma hakkı verilmesi, bu mecralar için devrim niteliğindedir.” ifadelerini kullandı.

“İNTERNET MEDYASINI İLGİLENDİREN MADDELER HER KESİMİN ONAYINI ALDI”

“Bu yasadan önce haber sitelerindeki medya çalışanları Basın Kanunu ile gazetecilere verilen haklardan yararlanamıyordu.” sözleriyle yaşanan mağduriyeti vurgulayan Geçgel, şunları kaydetti: “Yeni yasa sayesinde internet sitesindeki editörlere, yayıncılara, muhabirlere ve sunuculara Basın Kartı verilebilecek. Ayrıca, teklifte internet medyası çalışanlarının özlük haklarına ilişkin bazı düzenlemeler de var. İnternet sitelerinin resmi ilan yayımlamasının da önü açılıyor. Bu açıdan baktığımızda teklifteki internet medyasını ilgilendiren maddeler her kesimin onayını aldı diyebiliriz.”

“ÖNERİLERİMİZİN TBMM GENEL KURULU’NDA KABUL EDİLMESİNİN GURURUNU YAŞIYORUZ”

“TİGAD’ın yıllardır verdiği mücadele sonunda meyvesini verdi.” diyen TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, “Bu yasada internet medyasını ilgilendiren maddeler TİGAD’ın önerdiği maddelerdir. Mücadelemiz meyvesini verdi ve artık internet gazetecileri de resmen ‘gazeteci’ olarak tanındı.” dedi. Geçgel, ayrıca “TİGAD ailesi olarak yıllardır bu yasanın çıkması için mücadele veriyoruz. Teklifteki maddelerin birçoğu TİGAD olarak belirlediğimiz ve önerdiğimiz maddelerdir. İnternet medyasının içinde bizzat yer alan gazeteci arkadaşlarımızın, akademisyenlerin ve duayenlerin görüş ve önerileri çerçevesinde hazırladığımız önerilerimizin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin gururunu yaşıyoruz. Bu süreçte bizi yalnız bırakmayan, bizi dinleyen ve taleplerimizi dikkate alan değerli siyasetçilerimize ve bizi destekleyen duayen gazeteci ağabeylerimize teşekkürlerimi sunuyorum.” diyerek tüm basın çalışanları adına duyduğu gurur ve memnuniyeti dile getirdi.

“29. MADDE TEKRAR ELE ALINMALI”

TİGAD Genel Başkanı, teklifin 29. maddesine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. 29. Madde; "halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini" öngörüyor. Geçgel, 29. madde ile ilgili bir muğlaklık söz konusu olduğuna dikkat çekerek, buna açıklık getirilmesi gerektiğini söyledi: “Savcılar iddianame hazırlarken ve hakimler karar verirken net doneler olmalı. 29. maddede açık uçlu ve muğlak ifadeler yer alıyor. Bu durum herkesi olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple bu maddenin tekrar ele alınması gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Antalya'nın tek BBP meclis Üyesi Mehmet Karakoyun oldu
Korkuteli

Antalya'nın tek BBP meclis Üyesi Mehmet Karakoyun oldu

BBP ilk defa Korkuteli meclisinde temsil edilecek. 31 Mart'ta gerçekleşen yerel seçimler sonrası Cumhur ittifakı listesinden MHP Meclis üyesi olarak seçilen Mehmet Karakoyun istifa ederek Büyük Birlik Partisine geri döndü.

Gençlere İstihdam İmkanlı Kurslar Başladı
Antalya

Gençlere İstihdam İmkanlı Kurslar Başladı

Antalya Büyükşehir Belediyesi, gençlerin iş gücüne katılımlarını artırarak ekonomik bağımsızlıklarını sağlamak ve yenilenebilir enerji sektöründe istihdam imkanı sunmak için Güneş Enerjisi Okulu Projesi’ni gençlerle tanıştırdı.

Kumluca Belediye Başkan Adayı Dr. Mesut Avcıoğlu Göreve Başladı .  Dr. Mesut Avcıoğlu Kimdir
Kumluca

Kumluca Belediye Başkan Adayı Dr. Mesut Avcıoğlu Göreve Başladı . Dr. Mesut Avcıoğlu Kimdir

Yerel seçimlerden birincilikle çıkan Demokrat Parti Antalya Kumluca Belediye Başkan Adayı Dr. Mesut Avcıoğlu, düzenlenen devir teslim töreniyle görevi devraldı. Kumluca'nın yeni Belediye Başkanı oldu.

MHP Korkuteli İlçe Başkanı Av.Medine Yapılmışev 'den Açıklama
Korkuteli

MHP Korkuteli İlçe Başkanı Av.Medine Yapılmışev 'den Açıklama

Milliyetçi Hareket Partisi Korkuteli İlçe Başkanı Medine Yapılmışev, pazar günü gerçekleştirilen yerel seçimin ardından basın açıklamasında bulundu.

Kaş Yerel Seçimlerinde CHP'nin Lideri Erol Demirhan!
Kaş

Kaş Yerel Seçimlerinde CHP'nin Lideri Erol Demirhan!

Kaş'ta vatandaşlar gözlerini seçim sonuçlarına dikti. Yerel seçim sonuçlarıyla belediye başkanı, belediye meclis üyesi, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirleniyor.

Halil Öztürk'ün koltuk sallanıyor! Elmalı'da anketlerde kan kaybediyor
Elmalı

Halil Öztürk'ün koltuk sallanıyor! Elmalı'da anketlerde kan kaybediyor

Antalya'nın Elmalı ilçesinde heyecan dorukta! Seçime sayılı günler kala yapılan anketlerde, Gelecek Partisi adayı Mustafa Şeker 603 oy ile önde, CHP adayı Halil Öztürk ise 503 oy ile ikinci sırada. AK Parti adayı Ali Gökçe 453 oy ile üçüncü.