Isparta Burdur Denizli ve bir çok ilde hayvan pazarları Irak'ta ortaya çıkan şap hastalığına tedbir olarak kapatılmıştı. Bugün Tarım ve Orman Bakanlığı, Irak'ta ortaya çıkan, besi hayvanlarına özgü SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vakanın Türkiye'de tespit edildiğini, 8 işletmede kordon-karantina dahil tüm tedbirlerin alındığını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Irak'ta şap hastalığıyla ilgili gelişmelerin ortaya çıkması üzerine, Avrupa Birliği Şap Hastalığı ile Mücadele Komisyonu (EuFMD) koordinasyonunda Numune Gönderme ve Test Etme Protokolü çerçevesinde, Bakanlığımıza bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğümüze incelenmek üzere farklı mahallerden numuneler gönderilmiştir. Enstitümüzce, bir numunenin, daha önce ülkemizde rastlanmayan SAT-2 serotipi olduğu tespit edilerek etken izole edilmiş ve ülkemizde bu serotipe karşı aşı üretimi için çalışmalara ivedilikle başlanmış, il müdürlüklerimizin yanı sıra tüm paydaşlar konuyla ilgili uyarılmıştır. Bakanlığımızca, hastalığın ülkemize sıçramasının engellenebilmesi için ilgili kurumlarla derhal iletişime geçilerek, sınır gözetim ve yol kontrol faaliyetlerinin artırılmasına ilişkin gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Sahada titizlikle yürütülen çalışmalar neticesinde, SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilmiştir. Halihazırda hastalık görülen 8 işletmede kordon-karantina dahil olmak üzere tüm tedbirler alınmıştır" denildi.
Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'ne (DSÖ) 8 Mart'ta gerekli bildirimde bulunulduğu kaydedilerek, "Şap Enstitü Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde ise SAT-2 serotipine karşı aşı üretilmiş ve 9 Mart 2023 tarihi itibarıyla kullanıma hazır hale getirilmiştir. Bu gelişmeler üzerine toplanan Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi tarafından hastalığın yayılmasını önleyici tüm tedbirler alınmış olup, kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketleri (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde durdurulmuştur. SAT-2 serotipi şap hastalığına ilişkin tüm gelişmeler ilk andan itibaren Bakanlığımızca yakından takip edilmekte olup gerekli tüm önlemler alınmaktadır. Ülkemizde ilk defa görülen bu serotipe karşı ivedilikle aşı üretimini tamamlayan Bakanlığımız, büyükbaş hayvan varlığımızın tamamının aşılanması için gerekli çalışmaları süratle yürütmektedir" açıklaması yapıldı.
Son dakika haberi... AFAD, Antalya Alanya'da 3.9 büyüklüğünde korkutan bir deprem meydana geldiğini duyurdu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin resmi plakalı otobüsleri , Antray ile nostalji tramvayı 3 günlük Ramazan bayramı süresince vatandaşları ücretsiz taşıyacak.
Manavgat Devlet Hastanesi'nde çalışanlar için iftar yemeği düzenlendi. İftar yemeğine, hastane personeliyle birlikte Ak Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal ve Ak Parti İlçe Başkanı Niyazi Ünal ile birlikte hastane yöneticileri de katıldı
Antalya’da bir lise öğrencisi, hafta sonu ailesiyle gittiği piknik alanında Roma ve Doğu Roma dönemine ait 2 bronz sikke buldu. Genç, bin yıllık olduğu tahmin edilen sikkeleri babası ile birlikte Side Müze Müdürlüğü yetkililerine teslim etti.
Antalya’nın Alanya ilçesinde ikamet eden Ukrayna vatandaşı Anhelina Nesterenko isimli kadın, Alanya Müftülüğünde Kelime-i Şehadet getirerek Müslüman oldu.
Elmalı’da yaşayan Şen ailesinin 16 yaşındaki en büyük çocuğu Adnan Şen , ilköğretim eğitimini sürdürürken okul dışındaki zamanlarında aile mesleği olan keçi çobanlığı yapmaktaydı. Yörük sapanı ile keçi sürüsünü kontrol eden Adnan, zamanla yaptığı atışlarda ustalaşmaya başladı.