Süt dişleri çabuk çürüyorsa daimi dişler de çürüyebiliyor

Bebeklerde diş bakımına dişler sürerken başlanması gerektiğini ifade eden uzmanlar, parmak fırçalar ya da bebekler için üretilen diş fırçaları ile dişlerin temizlenmesinin çürüklerin önlenmesinde etkili olduğunu söylüyor. Devamı haberimizde...

Süt dişleri çabuk çürüyorsa daimi dişler de çürüyebiliyor

Süt dişleri çabuk çürüyorsa daimi dişler de çürüyebiliyor

Diş bakımı bebeklikten başlıyor

Bebeklerde diş bakımına dişler sürerken başlanması gerektiğini ifade eden uzmanlar, parmak fırçalar ya da bebekler için üretilen diş fırçaları ile dişlerin temizlenmesinin çürüklerin önlenmesinde etkili olduğunu söylüyor. Süt dişleri çabuk çürüyorsa çürüğe yatkın bir ağız ortamının varlığının söz konusu olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nezahat Koçan, "Bu durumda önlem alınmazsa daimi dişler de çürüme riski ile karşı karşıyadır. Çürük süt dişleri daimi dişlerin diziliş sırasının da bozulmasına yol açabilir." dedi.

Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nezahat Koçan, bebekler için diş bakımı konusunu değerlendirdi.

Henüz dişleri sürmemiş bebeklerin beslenmeden sonra temiz bir bez ile ağızının silinmesini öneren Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nezahat Koçan, "Bu sayede gıda artıkları ortamdan uzaklaştırılacaktır. Bu uygulama, diş eti enfeksiyonlarının önlenmesi ve zararlı bakterilerinin ağıza yerleşmesinin önlenmesi açısından yararlı olacaktır. Bebeklerde diş bakımı ise dişler sürerken başlamalı. Parmak fırçalar ya da bebekler için üretilen diş fırçaları ile dişlerin temizlenmesi çürüklerin önlenmesinde etkili oluyor." dedi.

İyi bakılmayan süt dişleri kalıcı dişlerde problemler yaratır mı?

Süt dişleri çabuk çürüyorsa çürüğe yatkın bir ağız ortamının varlığının söz konusu olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nezahat Koçan, şöyle devam etti:

"Bu durumda önlem alınmazsa daimi dişler de çürüme riski ile karşı karşıyadır. Çürük süt dişleri daimi dişlerin diziliş sırasının da bozulmasına yol açabilir. Yer darlığı gelişmesine sebebiyet verip, çapraşıklıklara yol açabilir. İyi bakılmayan süt dişleri kalıcı dişlerde problemleri garantiliyor diyemeyiz ancak daimi dişlerde problemler oluşma ihtimalini çok arttırıyor diyebiliriz."

1,5-2 yaşına kadar macunsuz fırçalama yapılabilir

Her beslenmeden sonra ve uyumadan önce dişlerin fırçalanması gerektiğini de kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nezahat Koçan, "1,5-2 yaşına kadar macunsuz fırçalama yapılabilir. Bebek yatırılarak ya da anne-babanın kucağında tutularak fırçalama yapılabilir." dedi.

Çocukluk döneminin alışkanlık kazanmanın daha kolay olduğu bir dönem olduğunu da belirten Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nezahat Koçan, diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması konusunda şunları söyledi:

6 ayda bir diş hekimi muayenesi öneriliyor

"Davranışı tekrar etmek ve çocuğu sıkmadan teşvik etmek gerekir. Ayrıca, çocuklar büyükleri taklit etmeyi çok sever. Velileri, varsa büyük kardeş ya da kuzenleri diş fırçalarken görmeleri çocuklarda diş fırçalamanın doğru bir davranış olduğu izlenimini uyandırır."

Diş problemlerini küçükken velilerin fark etmesinin zorluğuna işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nezahat Koçan, "Bu nedenle sorunlar büyümeden ve daha basit tedavilerle çözebilmek için 6 ayda bir diş hekimi muayenesi önermekteyiz." dedi.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Serada Kahve Üretti sizde üretebilirsiniz
Gazipaşa

Serada Kahve Üretti sizde üretebilirsiniz

Antalya Gazipaşa'da bölgeye örnek olacak üretimler gerçekleştiren Yaşar Dağtekin'in kahve üretiminin de bölgeye örnek teşkil ederek, gerisinin gelmesi bekleniyor

Antalya Kepez Belediye Başkan vekili Prof.Dr. Refik Emre Altekin seçildi
Kepez

Antalya Kepez Belediye Başkan vekili Prof.Dr. Refik Emre Altekin seçildi

KEPEZ'DE VEKİL PROF.DR.ALTEKİN Kepez Belediye Meclisi, görevine dönünceye kadar Başkan Mesut Kocagöz’ün yerine Prof.Dr. Refik Emre Altekin’i, başkan vekili seçti.

Antalya Kemer'de Kariyer Ve Tadım Şenliğinde Başkan Topaloğlu Damgası
Kemer

Antalya Kemer'de Kariyer Ve Tadım Şenliğinde Başkan Topaloğlu Damgası

Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksek Okulu tarafından 'Kariyer günleri ve tadım şenliği' düzenlendi. Başkan Topaloğlu, 'Kariyer günleri ve tadım şenliği' etkinliğinde mangalın başına geçerek öğrencilere kendi elleriyle köfte pişirdi.

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin kısa adı MAG  göreve hazır
Muratpaşa

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin kısa adı MAG göreve hazır

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin kısa adı MAG olan afet gönüllüsü programına katılan 32 kişi, AFAD eğitim ve tatbikatını başarıyla tamamlayarak GEA Arama Kurtarma ekibinin üyesi oldu.

 Akdeniz Üniversitesi kalitesini YÖKAK Akreditasyon Belgesi ile tescilledi
Antalya

Akdeniz Üniversitesi kalitesini YÖKAK Akreditasyon Belgesi ile tescilledi

YÖKAK Kurumsal Akreditasyon Belgesi almaya hak kazanan ilk 6 devlet üniversitesinden biri olan Akdeniz Üniversitesi, 5 yıllık tam akreditasyon almaya hak kazandı.

Antalya Kemer'de Büyük Buluşma
Kemer

Antalya Kemer'de Büyük Buluşma

Antalya Kemer'de, Rusya'nın 17 bölgesinden 600 acente yetkilisinin katıldığı “Exhibition Türkiye 2024” workshop düzenlendi.