Zorunlu deprem sigortası DASK nedir ve nasıl yapılır?

DASK ile ilgili birçok soru gündeme geldi. İşte, zorunlu deprem sigortası DASK'a dair bilinmesi gerekenler...

Zorunlu deprem sigortası DASK nedir ve nasıl yapılır?

DASK NEDİR?

2000 senesinde kurulan Doğal Afet ve Sigortalar Kurumu, Türkiye'de Zorunlu Deprem Sigortası'nı edindirme, faaliyetlerinden sorumlu kurumdur.

Vatandaşlar yaşadıkları binalarda, depremden dolayı, yandın, yer kayması, tsunami gibi oluşabilecek olumsuzluklara karşı Zorunlu Deprem Sigortası ile maddi güvence sağlar.

DASK ÜCRETİ NE KADAR?

2023 yılı itibariyle betorname yapılar 3 bin 16 TL'ye diğer yapılar ise 2 bin 80 TL'ye yapılıyor.

DASK KAPSADIĞI ZARARLAR

- Depremden dolayı konutun yıkılması

- Konutun temelinin, bahçe duvarının, asansörün, merdivenin, koridorun, çatıların ve daha birçok bölümünde yaşanan hasarlar.

- Depremden dolayı meydana gelen çeşitli doğal afetlerin verdiği zararlar.

DASK ZORUNLU MU?

Deprem sigortası DASK ile sigorta acenteleri ve bankalar aracılığıyla yapılıyor. Ev ve işyeri olanların DASK poliçesi yaptırması zorunlu. Kiracıda DASK sigortası yaptırabilir. Ancak poliçesi ev sahibin üzerine düzenlenir.

DASK POLİÇE SORGULAMA NASIL YAPILIR?

DASK, başka bir deyişle Zorunlu Deprem Sigortası, sigortada aracılık hizmet veren firmalar tarafından gerçekleşir. Bir sene olarak düzenlenen DASK sigorta poliçe sorgulama işlemleri e-Devlet ve DASK resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştirilir.

T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizi kullanarak sisteme giriş yaptıktan sonra Poliçe Sorgulama yazıp Doğal Afet Sigortaları Kurumu adı altında yer alan sekmeye tıklayın. Gerekli bilgileri doldurduktan sonra poliçe sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

DASK poliçeniz hakkında detaylra DASK'ın resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Sistem üzerinden senden istenen bilgiler arasından seçim yaparak poliçe durumunu öğrenebilir ve yenileme dönemlerini takip edebilirsiniz. Eğer DASK poliçeniz yoksa ya da süresi dolmuş ise sorgulamak için sigortanızı yaptırmanız gerekir.

DASK POLİÇE SORGULAMA İÇİN İSTENEN BİLGİLER

DASK peliçe sorgulamasını gerçekleştirmek için:

- Evin bulunduğu il, ilçe ve mahalle

- Binanın yapı tarzı (ahşap, betonarma gibi)

- Bina yılı

- Toplam kat sayısı

- Dairenin yüz ölçümü

DASK POLİÇESİNİN OLDUĞUNU SORGULAMAK İÇİN GEREKEN BİLGİLER

- T.C. kimlik numarası ve il - ilçe bilgileri

- Vergi numarası ve il - ilçe bilgileri

- Pasaport numarası ve il - ilçe bilgileri

- Yabancı kimlik numarası ve il - ilçe bilgileri

DASK YENİLEME NASIL YAPILIR?

Sigortalının:

- Adı ve soyadı

- Adresi

- Cep telefonu

- T.C. kimlik numarası

- Vergi Kimlik Numarası

Sigortalanacak bina için:

- Açık adres

- Tapu bilgileri

- İnşa yılı

- Yapı tarzı

- Toplam kat sayısı

- Hasar durumu

- Meskeni (dairenin)

- Brüt yüzölçümü (m2)

- Kullanım şekli

DASK TÜM KREDİ VE EV DEĞERİNİ KARŞILAR MI?

DASK'ın resmi sitesinde yer alan bilgiye göre "DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılar."

DASK, Teminat Kapsamı Dışındaki Durumlar için "Mali sorumluluklar ve benzeri başkaca ileri sürülebilecek diğer bütün dolaylı zararlar" ifadesi geçiyor.

Azami teminat limiti için DASK her yıl inşaat maliyetlerindeki artış durumuna göre belirlediği azami bir tutarda teminat sağlar. Verilen azami tutar 25 Kasım 2022'den itibaren bütün yapı tiplerinde 640 bin TL olduğu açıklanıyor.

Azami teminat tutarı hesaplanırken, yıkılan meskenin yeniden inşa eidlmesinin maliyetinin (arsa değeri hariç) dikkate alındığı görülürken, teminat tutarının (sigorta bedeli), azami teminat tutarını geçmemesi koşuluyla mesken büyüklüğü ve yapı tarzına göre belirlendiği bilgisi de eklenir.

Meskenin değerinin DASK'ın verdiği azami teminat tutarını aşması halinde, sigortalının isteğe bağlı olarak, aşan kısım için sigorta şirketlerinden ek teminat alabileceği ve özel sigorta şirketlerinden konut sigortasıyla yapılabileceği vurgulanıyor.

DASK 640 bin TL tazminat sağlıyor. Konut sigortanız yoksa evin değerini ya da tamını talep edemiyorsunuz.

Habertürk

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'den Engellilere önem
Kepez

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'den Engellilere önem

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün talimatıyla Park ve Bahçeler Müdürlüğü yeşil alanlarda tadilat ve peyzaj çalışması başlattı. Tadilat çalışmaları sırasında vatandaşların talepleri de karşılanıyor.

Akdeniz Ziraat  Fakültesi Yeni Satış Yerı Hizmette
Antalya

Akdeniz Ziraat Fakültesi Yeni Satış Yerı Hizmette

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi çiftliğinde ve seralarında üretilen ürünlerin satışının yapıldığı Yeni Satış Yeri Açılışı gerçekleştirildi.

Antalya Büyükşehir ilk mecliste Komisyon ve birlik üyeleri belli oldu
Antalya

Antalya Büyükşehir ilk mecliste Komisyon ve birlik üyeleri belli oldu

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi, yeni dönemin ilk toplantısını yaptı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in teleferik kazası kurtarma çalışmalarını takip etmek üzere olay yerinde olması nedeniyle meclisi en yaşlı üye sıfatıyla AK Parti İbradı Meclis üyesi Kemal Çiftçioğlu açtı. Toplantıda Başkanlık Divanı, encümen, birlik ve komisyon üyeleri belirlendi.

Başkan Muhittin Böcek   ,Mesut Kocagöz 'ün Tutuklanmasından son açıklama yaptı
Antalya

Başkan Muhittin Böcek ,Mesut Kocagöz 'ün Tutuklanmasından son açıklama yaptı

Mesut Başkanımıza uygulanan hukuki yaklaşımın ve hızın ülkede bugüne kadar yaşanan tüm benzer konularda uygulanmamış olması da ayrıca düşündürücüdür. Hukuka karşı saygımız ve sorumluluğumuz nedeni ile konuyu en ince ayrıntısına kadar takip edeceğimizin bilinmesini isterim.

Antalya Döşemealtı'nda ilk meclis  Komisyon ve Encumenler belli oldu.
Döşemealtı

Antalya Döşemealtı'nda ilk meclis Komisyon ve Encumenler belli oldu.

Döşemealtı Belediye Meclis Başkan Vekilliğine CHP’li Mehmet Kula asil, CHP’li Metin Yaraşçı ise yedek olarak seçildi. Meclis Divan katibi asil üyeliklerine CHP’li Durkadın Bora, CHP’li Mehmet Özkaya, yedek üyeliklere ise CHP’li Mustafa Kaya ve CHP’li Onur Çot seçildi. Döşemealtı Belediye Encümen üyeliklerine ise CHP’li Metin Yaraşçı ve CHP’li İsmail Gök seçildi

Antalya Tünektepe Teleferik kazasında 13 Gözaltı ışte onlar
Antalya

Antalya Tünektepe Teleferik kazasında 13 Gözaltı ışte onlar

Soruşturma kapsamında olayın nedeni ve sorumlularının tespiti için 1 Cumhuriyet Başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet Savcısının koordinasyonunda, 2 iş sağlığı ve güvenliği